A Nissan LEAF 40 kWh-ás változata ma egyet jelent a villanyautó fogalmával. Megtestesít mindent, amit egy akkumulátorral hajtott autóban szeretünk. Jelenleg a világ legnagyobb számban eladott villanyautója lett.

A mellett, hogy magasan felszerelt, olyan hatótávot ad, ami hosszabb utakra is elegendő a vezetési stílustól függően. Számos vezetéstámogató rendszer található benne.

Kiemelkedő funkciója az e-Pedal rendszer, amely nemcsak segíti a városi közlekedést, de lehetővé teszi a vezető számára, hogy lelassítsa vagy megállítsa a gépjárművet, illetve álló helyzetben tartsa csak a gázpedál működtetésével.

Ezzel az asszisztenssel a vezető megspórolhatja a gázpedál és a fékpedál közötti lábváltásokat.

A másik fő újdonság pedig a ProPILOT rendszer, egysávos vezetőasszisztens rendszer két fő funkcióval:

  1. Intelligens sebességszabályozás: A ProPILOT segít fenntartani az elől haladó gépjárműhöz mért távolságot.
  2. Kormányzati segítő funkció: Segít a forgalmi sáv közepén tartani a gépjárművet.

A LEAF a ProPILOT használatával megdöbbentően ügyesen tartja magát a sávban, tökéletes, finom korrekciókat végez a távolságtartós tempomat, index kirakására közelít az előzendő autóhoz.

A klíma alapból hőszivattyús és időzíthető, ahogyan a Nissan Connect EV, töltőadatbázisos, s az aktuális töltöttséggel elérhető zónát is mutató navigáció is az.

Felszereltség:

Tolatóradar, tolatókamera, távolsági fényszóró asszisztens, ABS, ASR, ESP (menetstabilizátor), APS (parkolóradar), tábla-felismerő funkció, holttér-figyelő rendszer, guminyomás-ellenőrző rendszer, indításgátló (immobiliser), fékasszisztens, centrálzár, szervokormány, tempomat, kulcs nélküli indítás, LED fényszóró, sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, e-Pedal, ProPILOT rendszer, IEB rendszer (gyalogosfigyelő rendszer), klíma, fűthető ülések elől-hátul, kormányfűtés, elektromos ablakok, esőszenzor, fűthető tükrök, GPS (navigáció) USB csatlakozó, AUX csatlakozó, iPhone/iPod csatlakozó, bluetooth-os kihangosító rendszer.

Műszaki adatok:

Hatótáv: 378 km

Akkumulátorkapacitás: 40 kWh

Teljesítmény: 110 kW, 150LE

Töltő típusa: CHAdeMO, Type 2

További autóink:
Töltés:

A konnektoros töltést elég sok helyen meg lehet oldani egy hosszabbítóval. A konnektoros töltési idő 10A-es töltővel 21 óra (0%-ról- 100%-ra).

Érdemes megjegyezni, hogy ha csak 50%-ra merítettük le az akkut, akkor a töltési idő is osztható kettővel, azaz egy kényelmes éjszaka alatt simán fel tudjuk tölteni otthon is. Az elterjedt Type 2-es AC (váltóáramú) töltőkről 6,6 KW-os töltést tud felvenni, tehát a nullára merült akku, 7,5 óra alatt telíthető onnan, az 50%-os pedig 3 óra 25 perc alatt.

Valamint van a villámtöltés DC-vel, azaz egyenárammal.

Ez akár 1 óra alatt adhat teljes töltést. Mivel a LEAF-ben nincs aktív hűtés az akkumulátorhoz, helyette beépített védelem van. Ha 24 órán belül 3-szor villámtöltjük, akkor belassítja a töltés sebességét az akku gyors elöregedésének elkerülése érdekében.